Jak wygląda bazylia? Poznaj 7 różnych odmian

GarsonieraZiołaJak wygląda bazylia? Poznaj 7 różnych odmian

Bazylia to popularna przyprawa, która dodaje niepowtarzalnego aromatu i smaku wielu daniom. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że istnieje wiele różnych odmian, z których każda ma swoje unikalne cechy. Sprawdź jak wygląda bazylia oraz poznaj kilka popularnych odmian.

Jak wygląda bazylia? Ogólna charakterystyka

Budowa

Bazylia to roślina zielna, należąca do rodziny jasnotowatych. Jej łodygi są kwadratowe i lekko owłosione, co jest cechą charakterystyczną dla roślin z tej rodziny. Bazylia ma korzeń palowy, czyli główny, grubszy korzeń, od którego odchodzą cieńsze korzenie boczne.

Liście bazylii wyrastają naprzeciwlegle, na przemian pod kątem prostym do poprzednich liści. Dzięki temu roślina jest gęsta i rozgałęziona. Wielkość, kształt i kolor liści różnią się w zależności od odmiany.

Kwiaty

Bazylia zakwita drobnymi, białymi lub purpurowymi kwiatami, które wyrastają z głównego pędu. Niestety, po zakwitnięciu liście tracą na smaku i stają się gorzkie. Dlatego wielu ogrodników usuwa pąki kwiatowe, aby przedłużyć okres zbioru liści.

Kwiaty bazylii mają charakterystyczny, okółkowy kształt. Ich barwa może być biała, różowa, purpurowa lub czerwona, w zależności od odmiany.

Odmiany bazylii i ich wygląd

1. Bazylia słodka (Genovese)

Bazylia słodka (Genovese)

Bazylia słodka, znana również jako Genovese lub pospolita, to najpopularniejsza odmiana uprawiana na całym świecie. Jej duże, jasnozielone liście mają charakterystyczny, lekko zaokrąglony kształt i błyszczącą powierzchnię. Aromat bazylii słodkiej jest intensywny, z nutami goździka, mięty i cytrusów.

Rośliny tej odmiany mogą osiągać wysokość nawet 90 cm. Dobrze rozgałęzione, tworzą gęste, rozłożyste krzewy. Bazylia słodka jest niezastąpiona do przyrządzania pesto alla genovese, a także wielu dań kuchni śródziemnomorskiej.

2. Bazylia tajska

Bazylia tajska

Bazylia tajska ma zupełnie inny wygląd niż odmiana słodka. Jej liście są wąskie, ciemnozielone, z fioletowymi pręgami na łodygach. Aromat bazylii tajskiej jest intensywny, z nutami anyżu, goździków i lukrecji.

Rośliny tej odmiany są niższe, dorastają do około 30-40 cm wysokości. Bazylia tajska jest niezastąpiona w kuchni azjatyckiej, szczególnie tajskiej i wietnamskiej. Doskonale komponuje się z curry, zupami i daniami na bazie ryżu.

3. Bazylia purpurowa

Bazylia purpurowa

Bazylia purpurowa, jak sama nazwa wskazuje, wyróżnia się intensywnym, purpurowym zabarwieniem liści. Jej aromat jest słodki, z nutami goździków i cynamonu. Liście bazylii purpurowej mają dekoracyjny wygląd i są chętnie wykorzystywane do przyozdabiania potraw.

Rośliny tej odmiany osiągają średnią wysokość, około 40-60 cm. Bazylia purpurowa doskonale komponuje się z sałatkami, deserami i napojami. Jej liście można również suszyć i wykorzystywać do aromatyzowania olejków czy naparów ziołowych.

4. Bazylia cytrynowa

Bazylia cytrynowa

Bazylia cytrynowa to odmiana o delikatnym, cytrusowym aromacie. Jej jasnozielone liście mają charakterystyczny, lekko pomarszczony kształt. Aromat bazylii cytrynowej jest świeży, z wyraźnymi nutami cytryny i limonki.

Rośliny tej odmiany są zwarte, dorastają do około 30-40 cm wysokości. Bazylia cytrynowa doskonale komponuje się z rybami, drobiem, sałatkami i napojami. Jej liście można również dodawać do deserów, nadając im rześki, cytrusowy posmak.

5. Bazylia drobnolistna

Bazylia drobnolistna

Bazylia drobnolistna, zwana również grecką, to odmiana o bardzo małych, kulistych liściach. Jej aromat jest intensywny, z nutami goździków i mięty. Liście bazylii drobnolistnej są idealne do dekorowania potraw i nadawania im niepowtarzalnego smaku.

Rośliny tej odmiany są niskie, zwarte, dorastają do około 20-30 cm wysokości. Bazylia drobnolistna doskonale komponuje się z sałatkami, dipami, sosami i potrawami z grilla. Jej liście można również suszyć i wykorzystywać jako przyprawa.

6. Bazylia cynamonowa

Bazylia cynamonowa

Bazylia cynamonowa to niezwykła odmiana o intensywnym, korzennym aromacie. Jej liście mają charakterystyczny, ciemnozielony kolor z fioletowymi żyłkami. Aromat bazylii cynamonowej łączy nuty cynamonu, goździków i anyżu.

Rośliny tej odmiany są średniej wielkości, dorastają do około 50-60 cm wysokości. Bazylia cynamonowa doskonale komponuje się z deserami, naparami ziołowymi i potrawami mięsnymi. Jej liście można również dodawać do dżemów, musów i innych słodkich przetworów.

7. Bazylia święta (tulsi)

Bazylia święta (tulsi)
en:User:GourangaUK, Public domain, via Wikimedia Commons

Bazylia święta, zwana również tulsi, to odmiana o niezwykłych właściwościach leczniczych. Jej liście mają charakterystyczny, ziemisty aromat z nutami lukrecji i cytryny. Aromat bazylii świętej jest intensywny, z nutami goździków, cynamonu i cytrusów.

Rośliny tej odmiany są duże, rozłożyste, dorastają do około 60-90 cm wysokości. Bazylia święta jest ceniona w medycynie ajurwedyjskiej i wykorzystywana do przyrządzania naparów ziołowych. Jej liście można również dodawać do potraw kuchni indyjskiej i tajskiej.

Ciekawostki o bazylii

  • Bazylia była uważana za roślinę świętą w starożytnym Egipcie, Grecji i Indiach. Wierzono, że ma właściwości lecznicze i magiczne.
  • Nazwa „bazylia” pochodzi od greckiego słowa „basilikon”, co oznacza „królewski”.
  • W średniowieczu wierzono, że bazylia może sprowadzić na człowieka nieszczęście lub nawet śmierć. Dlatego często sadzono ją na grobach.
  • Istnieje ponad 60 gatunków bazylii, ale większość uprawnych odmian to kultywary jednego gatunku – Ocimum basilicum.
  • Bazylia jest rośliną bardzo wrażliwą na chłód. Nawet lekki przymrozek może ją zniszczyć.

Czytaj dalej

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj